Los investigadores han descubierto más de 40 misteriosas formaciones circulares en el fondo del lago.

Titokzatos Körképződmények a Michigan-tó Fenekén: A Föld Korai Életére Utaló Nyomok

A Michigan-tó mélyén körülbelül 40 titokzatos, kör alakú képződményt találtak, amelyeket a NOAA (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) kutatói fedeztek fel. Ezek a képződmények, amelyek 91 és 183 méter átmérőjűek, nagy valószínűséggel süllyedékek (sinkhole-ok), amelyek körülbelül 22,5 kilométerre délkeletre helyezkednek el Sheboygan-tól, egy sorban haladva Port Washington felé.

A Süllyedékek Kialakulása és Jelentősége

A süllyedékek kialakulása az úgynevezett „karsztos domborzathoz” köthető, ahol a mészkő vagy egyéb karbonátos kőzetek vízzel való érintkezés során feloldódnak. A Michigan-tó alatt elhelyezkedő mészkőréteg magyarázatot ad ezeknek a képződményeknek a létrejöttére, de a tudósokat ennél sokkal jobban izgatja az a lehetőség, hogy ezek a süllyedékek különleges életformáknak adhatnak otthont, akárcsak a hasonló szerkezetek a Huron-tóban.

La imagen de las pirámides de Egipto tomada desde el espacio es aterradora

Leer más…

A Huron-tóban található süllyedékekben például oxigénszegény, kénben gazdag környezetet találtak, amely hasonlít a Föld 2,5 milliárd évvel ezelőtti viszonyaihoz. Itt a mikroorganizmusok különleges közösségei alakultak ki, amelyek a Föld korai életformáit tükrözik. Ezek az organizmusok, köztük a Phormidium autumnale nevű cianobaktérium, különleges anyagcsere-folyamatokat folytatnak, amelyek segítségével szén-dioxidból szerves szént állítanak elő, miközben egy lila színű réteget hoznak létre a tó fenekén.

A Michigan-tóban Található Süllyedékek Potenciális Értéke

A Michigan-tó süllyedékeinek alaposabb vizsgálata segíthet megérteni, milyen mikrobiális életformák találhatók ezekben a mélyvizes környezetekben. A kutatók eddigi eredményei szerint ezek a képződmények hasonlóak lehetnek a Huron-tóban találhatóakhoz, így lehetséges, hogy a Michigan-tó is különleges, a Föld korai életét tükröző organizmusoknak ad otthont. Ezek a mikroorganizmusok újabb betekintést nyújthatnak a bolygónk ősi ökoszisztémáiba, és akár új, eddig ismeretlen fajokat is felfedezhetünk.

Két magyart nem engedtek fel egy Ryanair gépre, pedig nem tettek semmit, perre viszik az ügyet

További Kutatások Szükségessége

A további kutatások célja az, hogy jobban megértsük, milyen biológiai és geológiai folyamatok zajlanak ezekben a süllyedékekben. A GLERL (Nagy Tavak Környezetvédelmi Kutatólaboratóriuma) szakértői szerint a süllyedékek vizsgálata segíthet jobban megérteni a Föld korai életkörülményeit, mivel a tó fenekén lévő körülmények rendkívül hasonlítanak a bolygó évmilliárdokkal ezelőtti állapotaihoz.

A kutatók jelenleg azt tervezik, hogy alaposabb DNS-elemzéseket végeznek, valamint további expedíciókat szerveznek, hogy feltárják, milyen élőlények találhatók a Michigan-tó süllyedékeiben. A vizsgálatok során a kutatók abban bíznak, hogy nemcsak a mikrobiális élet titkaira deríthetnek fényt, hanem arra is, hogyan alkalmazkodtak ezek az élőlények a tó fenekén uralkodó szélsőséges viszonyokhoz.

forrás: iFLScience

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio