El equipo de construcción del ferrocarril se puso manos a la obra y se convirtió en una sensación internacional.

Egy véletlen felfedezés: 5000 éves, kövekkel burkolt pince egy dán szigeten

Egy vasúti építkezés során a dániai Falster szigetén egy vasútépítő brigád egy rendkívüli felfedezésre bukkant: egy 5000 éves, kövekkel burkolt pincére. Ez az apró, de történelmileg jelentős lelet új megvilágításba helyezi az újkőkori (neolitikum) emberek építési technológiáit és társadalmi fejlődését.

A Nygårdsvej 3 nevű régészeti helyszínen feltárt pince mindössze 6,5 x 5 láb méretű (kb. 2 x 1,5 méter), és alig több mint egy méterrel a földfelszín alatt helyezkedik el. A kutatók szerint a középső neolitikum idejéből származik, ami nagyjából 5000 évvel ezelőttre tehető. Ez a lelet alapjaiban változtatja meg azt, amit eddig az újkőkori építési technológiákról és társadalmi szerveződésről hittünk. Úgy tűnik, hogy az akkori emberek sokkal fejlettebbek voltak, mint azt korábban feltételeztük.

Una momia de 4.000 años fue encontrada en lo alto de un glaciar de nuestro vecino mientras subíamos a la montaña: este descubrimiento ha conmocionado a la comunidad científica

Leer más…

A neolitikum és az építési technológia

A középső neolitikum a történelem egy olyan szakasza, amelyben az emberek már elkezdtek stabil, állandó településeket létrehozni. A most feltárt pince – apró kavicsokból készített burkolattal – azt mutatja, hogy ezek az emberek már tisztában voltak az összetett építési módszerekkel és az élelmiszer tárolásának hosszú távú megoldásaival. A kavicsokkal burkolt padló lehetőséget biztosított arra, hogy a helyiség száraz maradjon, ezáltal az ott tárolt élelmiszer hosszabb ideig megőrizze frissességét.

A kutatás eredményeit közzétevő tanulmány szerint a lelet nemcsak az építkezés technikai fejlettségét mutatja, hanem arra is utal, hogy az újkőkori emberek előre gondolkodtak, terveztek, és rendelkeztek azzal a tudással, hogy élelmiszert tároljanak a szűkösebb időkre.

Egy felfedezés, ami újragondoltatja a múltat

A leletet egy vasúti bővítési munkálatok során találták, amikor az építők a Nygårdsvej 3 helyszínén dolgoztak. Ahogy a munkások mélyebbre ástak, különös kőzetalakzatokra lettek figyelmesek, ami végül egy kővel burkolt pince felfedezéséhez vezetett. A régészek hamar megállapították, hogy a lelet az emberi kéz munkája, és valószínűleg egy ház építési fázisához kapcsolódik.

READ  Las tabletas de Pfizer se pueden tomar en casa

A pince körül két különböző építési fázist is azonosítottak, amelyek a tölcséresedényes kultúrához (Funnel Beaker Culture) köthetők, egy olyan népcsoporthoz, amely a neolitikum kezdetén virágzott. A lelet arra utal, hogy ezek az emberek már ebben az időszakban is bonyolultabb lakóépületeket építettek, és társadalmuk szervezettsége is fejlettebb volt, mint korábban hitték.

Egy erődítmény nyomai?

Az ásatások során a régészek nemcsak a pincét találták meg, hanem különféle gödröket és oszlophelyeket is. Ezek a nyomok arra utalhatnak, hogy egy komplex, talán erődített terület részei lehettek. Egyes leletek alapján úgy vélik, hogy akár hét párhuzamos kerítés is létezhetett ezen a helyszínen, ami egy fejlett védekező rendszerre utalhat.

Bár a kutatók egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, hogy a helyszín erődítéshez tartozott-e, az biztos, hogy a pince központi szerepet játszott a település életében. Lehetséges, hogy ez a terület találkozóhelyként szolgált, ahol az emberek árukat cserélhettek, szövetségeket köthettek és társadalmi kapcsolatokat építhettek.

2200 éve nem merik kinyitni a rejtélyes sírt, még a régészek is rettegnek a következményektől

No se atrevieron a abrir la misteriosa tumba durante 2.200 años, y hasta los arqueólogos temen las consecuencias

Leer más…

Műtárgyak és a társadalom fejlődése

A pince környékén gazdag leletanyag került elő, köztük kőeszközök és kerámiadarabok, amelyek tovább erősítik a terület fontosságát. A leletek radiokarbonos kormeghatározása megerősítette, hogy a helyszín a középső neolitikumból származik, nagyjából Kr.e. 3500 és 3000 közötti időszakból.

A kutatók szerint a kövekkel burkolt pince nemcsak az építkezés technikai fejlettségére utal, hanem arra is, hogy ezek az emberek hosszú távra terveztek, és rendelkeztek a tartós élelmiszer-tárolás tudományával. Ez a felfedezés átalakítja azt a képet, amit eddig a kőkori társadalmakról alkottunk. A települések valószínűleg kulcsfontosságú találkozási pontokként szolgáltak a környék lakói és távoli utazók számára is.

A Nygårdsvej 3 lelőhely további kutatásai talán segítenek majd jobban megérteni, hogyan élt és szerveződött az újkőkori társadalom ezen a területen. Lehet, hogy a mostani lelet egy nagyobb, összetettebb települési hálózat részét képezte, de az is elképzelhető, hogy újra kell gondolnunk eddigi feltételezéseinket erről a korszakról.

READ  Pointer - Alien - Otro desastre ambiental grave puede afectar a Ucrania

A felfedezés jelentősége

A munkások által felfedezett 5000 éves pince egy különleges bepillantást nyújt a neolitikum technológiai és társadalmi fejlődésébe. Az eddig primitívnek tartott középső neolitikumban élő emberek kifinomult építési és tárolási módszereket alkalmaztak, ami arra utal, hogy a korszak társadalmai fejlettebbek és összetettebbek voltak, mint ahogy azt korábban gondoltuk. A felfedezés újraírhatja a történelem ezen szakaszáról alkotott képünket, és arra ösztönzi a kutatókat, hogy tovább vizsgálják a kőkori emberek életét és társadalmi szerveződését.

forrás: Popular Mechanics

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio